ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 24ου ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2019

ΟΕΣΚΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 24ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ (Ο.Ε.Σ.Κ.Σ.)

Ως Ομοσπονδία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει τόσο από τη ζωή στην ξενιτιά, όσο και από την Ελλάδα. Η κατάσταση στην Ελλάδα τα 10 αυτά χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους και νέους να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Σήμερα οι μετανάστες καταμετρούνται σε περισσότερους από 232 εκατομμύρια, ποσοστό περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζουν εκτός της πατρίδας τους χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες. Ίδια για όλους η αιτία που οδηγεί στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Ίδια και η αιτία για πολλούς Έλληνες και άλλους μετανάστες που ήρθαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στη Σουηδία, αλλά και σήμερα με το νέο κύμα μετανάστευσης που εντείνεται. Πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία, ανέχεια, φαινόμενα σύμφυτα με την ιμπεριαλιστική πολιτική και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που οδηγούν στον ξεριζωμό. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των αστικών κομμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες με δεδομένη και τη δυσκολία ξεπεράσματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Eφαρμόζεται ενιαία σκληρή αντιλαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από το αν βαφτίζεται «μνημόνιο», «μεταρρυθμίσεις» ή «αναδιάρθρωση». Ταυτόχρονα τα σύννεφα του πολέμου απλώνονται στη χώρα μας την Ελλάδα, με τις ευθύνες της κυβέρνησης να ειναι τεράστιες με το ταυτόχρονο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί στον ελληνικό λαό. Αλλά και εδώ στη Σουηδία τελευταία έχει ανοίξει η συζήτηση από τη σουηδική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου για την ΄΄προετοιμασία και επαγρύπνηση΄΄ του Σουηδικού λαού σε περίπτωση πολέμου! Αντιπαλεύουμε την αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και όποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που υπηρετεί πιστά τις εντολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με πρόσφατη την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει τους ασκούς τους αιόλου για νέες αλλαγές συνόρων σε μια σειρά χώρες των Βαλκανίων. Όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα. Σε πρώτη φάση αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια του λαού για τα αντιλαϊκά μέτρα, στοχοποιώντας αποκλειστικά την κυβερνητική διαχείριση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνια, συσκοτίζοντας τον πραγματικό τους χαρακτήρα, ως πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. στη φάση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Προσπάθησε και πέτυχε να εξαπατήσει εργατικές – λαϊκές δυνάμεις Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το δικαίωμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστούν δικαιωμένοι σε σχέση με το κυβερνητικό τους παρελθόν. 2 Οφείλουμε εδώ να καταδικάσουμε την καθυστέρηση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Είναι μεγάλη η πείρα μας ως Έλληνες μετανάστες που έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις. Οι αποκάλυψεις των τελευταίων χρόνων (και με τη δίκη που συνεχίζεται και καθυστερεί επικίνδυνα μετά από 4 χρόνια!!!) μαρτυρούν ότι ανέβηκε και αξιοποιήθηκε από μηχανισμούς του ίδιου του συστήματος που της άφησαν το πεδίο ελεύθερο για δολοφονικές επιθέσεις σε εργαζόμενους, συνδικαλιστές, μετανάστες. Οι ίδιοι εμείς οι Έλληνες μετανάστες χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας για να απομονωθούν αυτά τα φασιστοειδή της ΧΑ. Η δίκη της ΧΑ καθυστερεί επικίνδυνα. Πρέπει το απόστημα να σπάσει εδώ και τώρα. Πρέπει το νυστέρι να μπει βαθιά και στο σύστημα που τους γεννά, που τους θρέφει όλους αυτούς τους εγκληματίες. Πρέπει η δικαιοσύνη να αποδοθεί τάχιστα, χωρίς άλλη καθυστέρηση! Κύριος στόχος και σκοπός της Ομοσπονδίας σαν πολιτικό όργανο είναι, εκτός της διατήρησης της γλώσσας μας και του πολιτισμού, η προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τον ελληνισμό της Σουηδίας, όπως θέματα ενσωμάτωσης , περιφρούρησης των εργατικών δικαιωμάτων,τα οποία πλήτονται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό σε επίπεδο Ε.Ε., με τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, κατάργηση των ΣΣΕ, καθώς και της εκμετάλλευσης σε χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων ελλήνων μεταναστών. Να απασχολήσουν επίσης και θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως Ομοσπονδία και Έλληνες μετανάστες οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, σε σύγκρουση με τις αντιλαικές κυβερνητικές πολιτικές, να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα των Ελλήνων και άλλων μεταναστών που ζουν στη Σουηδία, αλλά και των Σουηδών. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργάτες και τους άνεργους από το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την ιδιαίτερη κουλτούρα. Το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί οφείλει να επεξεργαστεί σχέδιο και να εξετάσει τη σύσταση ομάδας που θα καταπιαστεί με αυτά τα ζητήματα που απασχολεί των σύνολο των ελλήνων εργαζομένων στη Σουηδία. Ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες, στους νέους μετανάστες και τη νεολαία να προσεγγίσουν τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και των κοινοτήτων με ταυτόχρονη ενεργή και δραστήρια συμμετοχή. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τη δράση της Ομοσπονδίας, είναι το ζήτημα της παιδείας και ιδιαίτερα το ζήτημα της γλώσσας για τα παλιά και νέα ματαναστόπουλα. Στην Παιδεία μειώνονται τα κονδύλια κάθε χρόνο, με αύξηση των μαθητών και με πάνω από το 13% των μαθητών από το Γυμνάσιο να μην μπορούν να συνεχίσουν στο Λύκειο λόγω των ταξικών φραγμών, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί σήμερα απο το συνέδριο οφείλει να βάλει σε προτεραίοτητα το ερχόμενο διάστημα τη διεκδίκηση μια σειρά μέτρων προς την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Σουηδίας. Θα δώσουμε ακόμη περισσότερες δυνάμεις για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων και ειδικά των νέων μεταναστών, καθώς και για τη δυνάμωση και μαζικοποίηση των κοινότητων 3 στα πλαίσια της Ομοσπονδίας. Και επιπλέον κοινότητες να γίνουν μέλη στην Ομοσπονδία και το νέο ΔΣ οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτό. Παρεμβαίνουμε στη σουηδική κοινωνία που ζούμε, με την αρχή που τονίζει ότι οι Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, γυναίκες και νεολαία, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους Σουηδούς και άλλους μετανάστες που ζούνε στη Σουηδία και έχουν συμφέρον να δώσουν συντονισμένα τη μάχη, μέσα στη κοινωνία, να δυναμώσει ο αγωνιστικός προσανατολισμός. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ▪ για πλήρη-μόνιμη δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. ▪ για κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων, των «συμβούλων μετανάστευσης» και κάθε είδους μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται τους νέους μετανάστες. ▪ ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια που προωθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας. ▪ στήριξη του αγώνα μιας σειράς σωματείων και φορέων που κινητοποιούνται ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. ▪ στην άσχημη κατάσταση στην υγεία και παιδεία που απασχολούν το Σουηδικό λαό. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λαϊκή Παιδεία Υγεία, Πρόνοια χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. ▪ να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται ενάντια στις αντιλαικές κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. ▪ για το δικαίωμα στη φτηνή ή και δωρεάν στέγη. ▪ για πραγματική χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας. ▪ για σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων και της ταυτότητας των μεταναστών. ▪ Διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, από την Ελληνική και Σουηδική κυβέρνηση με ταυτόχρονη αύξηση των εκπαιδευτικών. Ένταση του αγώνα για ελληνόγλωσση εκπαίδευση ενταγμένη στο σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα παιδείας, ▪ Άμεση διεκδίκηση αιτημάτων προς την Πρεσβεία και τα προξενεία για τους Έλληνες μετανάστες (πχ το Ελληνικό προξενείο να είναι ανοιχτό και απογεύματα, φτηνότερες μεταφράσεις εγγράφων και οποιασδήποτε διεκπεραίωσης εγγράφων). ▪ Υποστήριξη διοργάνωσης ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών των κοινοτήτων. ▪ Προσπάθεια οι Κοινότητες να ανασυγκροτηθούν σε αγωνιστική βάση και από κοινού συντονισμού τους για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό στη Σουηδία. ▪ Καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά. ▪ Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. ▪ Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία το σωβινισμό. Στοκχόλμη, 2019-04-07