Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

Ειδήσεις

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κα Ann Linde και συζήτησε μαζί της θέματα που αφορούν τους Έλληνες της Σουηδίας και τους πολίτες της χώρας με μεταναστευτική καταγωγή γενικότερα.

Ann Linde Moissis.2Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία κράτησε μία ώρα, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα ενσωμάτωσης των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία, στην αυξανόμενη ανασφάλεια ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ζουν πολλοί μετανάστες καθώς επίσης και στην έλλειψη κατοικιών για ενοικίαση.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα της αρμοδιότητας της Υπουργού όπου η Ομοσπονδία ως εκπρόσωπος του ελληνισμού της Σουηδίας αναφέρθηκε στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κάτι το οποίο αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επισήμανε  στην Υπουργό ότι το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan γίνεται όλο και πιο προκλητικός, με μία πρωτοφανή επιθετικότητα και ρητορική, όπου καταπατά το διεθνές δίκαιο, απαξιοί τους διεθνείς θεσμούς και προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του και τους δικούς του όρους, κυρίως όμως προχωρά σε επικίνδυνες επιθετικές πράξεις εναντίον της Ελλάδας και αμφισβητεί μεταξύ των άλλων και την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Επίσης το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την διαπίστωση ότι κάθε φορά που ο Erdoğan παραβιάζει τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες σε βάρος της Ελλάδας δέχεται μόνο νουθετήσεις από την Ε.E και όχι κυρώσεις, γεγονός που τον αποθρασύνει περισσότερο.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τόνισε ότι είναι απαραίτητο με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες να δοθεί ένα τέλος στην επιθετικότητα της Τουρκίας, να αποφευχθεί μια πιθανή σύρραξη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και να παραμείνει η Ευρώπη ζώνη ειρήνης και ευημερίας.

Το Κυπριακό ζήτημα τέθηκε επίσης στην Υπουργό καθώς επίσης και ο μη σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι απαντήσεις της Υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης καθώς και η απαντητική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας  Μωυσή Νικολαίδη στο υπόμνημα που της ετέθη από την Ομοσπονδία, ικανοποίησαν ιδιαίτερα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και επιβεβαίωσαν τον εποικοδομιτικό χαρακτήρα των συνομιλιών σε σχέση με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση με την Υπουργό εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ελληνικής κοινότητας της Βόρειας Στοκχόλμης (Rinkeby).

Στη συζήτηση συμμετείχαν και  προσκεκλημένοι από την Ομοσπονδία εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και παραγόντων της ομογένειας όπως ο πρόεδρος του Κυπριακού συλλόγου Στοκχόλμης κ. Σάββας Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ενορίας του Άι Γιάννη, καθηγητής πανεπιστημίου κ. Πέτρος Γουγουλάκης και άλλοι