40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΕΣΚΣ

Συνεδρια
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας 

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα Z-salen του ABF στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

Η συμμετοχή της Ομογένειας ήταν μεγάλη και το πρόγραμμα που ακολούθησε έφερε στη μνήμη των παρευρισκομένων εικόνες από την ζωή των σαράντα χρόνων της ΟΕΣΚΣ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με ελληνικό φαγητό που είχε φροντίσει η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Στοκχόλμης και ελληνικό κρασί που πρόσφερε η ελληνική εταιρεία Meletis Improrts AB.

Η παιδική χορευτική ομάδα του σχολείου Essingen αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 6-9 χρόνων, παρουσίασε τους χορούς Κεχαγιάς και Παλαμάκια. Η παιδική ομάδα αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Λαογραφικού Συλλόγου Ελλάς του οποίου τα μέλη αμέσως μετά τα παιδιά, παρουσίασαν τους χορούς Συρτός Χίου, Ικαριώτικος, Γιάρισκα, Συρτός Χανιώτης, Μαλεβιζιώτης και Λαζώτης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κομνηνός Χαϊδευτός, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πορεία των σαράντα χρόνων δράσης της Ομοσπονδίας, αναφέροντας τα κυρίως θέματα που απασχόλησαν τον ελληνισμό (παιδεία, πολιτισμός, γλώσσα, διακρατική σύμβαση, παρεμβάσεις σε Ελλάδα και Σουηδία και πολλά άλλα) και κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της ΟΕΣΚ Σουηδίας.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέων Σουηδίας Φ. Παπαδοπούλου στο σύντομο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των ελληνικών Ομοσπονδιών Σουηδίας και στα θετικά αποτελέσματα που έχει αποφέρει αυτή η συνεργασία.

Η πρέσβης της Ελλάδας Αλίκη Χατζή και η πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Σάββα απηύθηναν ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκαν στην Ομοσπονδία να συνεχίσει την πλούσια και σημαντική δράση της. Στη διάρκεια των χαιρετισμών προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας τα 40 χρόνια που πέρασαν.

Μετά τους χαιρετισμούς και με ένα λιτό σκηνικό αποτελούμενο από ένα τραπέζι, δύο καρέκλες και δύο φλυτζάνια καφέ, η θεατρική ομάδα Υπό Κρίσιν παρουσίασε το μονόπρακτο Ο Μετανάστης του Γ. Σκούρτη. Παρά το γέλιο που κατά διαστήματα ακουγόταν στην αίθουσα, οι Κ. Μαλούχος, Μ. Ορφανόπουλος και Χ. Μπουγιώτας που έπαιξαν τους ρόλους, απέδωσαν έξοχα και τα δεινά της μετανάστευσης.

Η Γυναικεία χορευτική ομάδα της Πολιτιστικής Στέγης Ουψάλας, παρουσίασε στη συνέχεια τους χορούς Ράικο, Σόφκα, Λεβέντικο, Ίσσος. Ροδίτικος, Μιλήσω, Σφαρλής και Ζερβόδεξος. Στην χορευτική ομάδα συμμετείχε και ο δάσκαλός της Lennart Selander που όπως ανέφερε, ένιωσε και αυτός σαν μετανάστης όταν πριν από είκοσι πέντε χρόνια πήγε για πρώτη φορά στην Πολιτστική Στέγη για να γίνει μέλος της.

Τα μέλη της μικτής χορωδίας Ορφέας με τον μαέστρο Rοlando Pomo και τον πιανίστα Johan Sandback, τραγούδησαν τα δημοτικά Κοντούλα λεμονιά, Γιάννη μου το μαντήλι σου και το έντεχνο Η Γοργόνα σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου και μουσική Μ. Λοΐζου. Ανταποκρινόμενη η χορωδία στην απαίτηση του κοινού, τραγούδησε Με το λύχνο του άστρου σε μουσική Μ. Θεοδωράκη και στίχους Οδ. Ελύτη από το Άξιον Εστί..

Την εκδήλωση έκλεισε ο Ξ. Παγκαλιάς που παρουσίασε το νέο βιβλίο της Ομοσπονδίας 1972 – 2012, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΕΣΚΣ. Αναφέρθηκε σύντομα στην εκδοτική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας και κατόπιν στο λόγο για τον οποίο γράφτηκε το βιβλίο. Κύριος στόχος της έκδοσης ήταν η απόδοση του προβληματισμού του ελληνισμού της Σουηδίας που εξάγεται από το εκάστοτε Συνέδριο της Ομοσπονδίας και η επώνυμη αναφορά όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετείχαν στα κατά καιρούς Διοικητικά της Συμβούλια. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για το Περιοδικό της Ομοσπονδίας που συμπληρώνει την προηγούμενη έκδοση 25+1 χρόνια με το περιοδικό της Ομοσπονδίας που είχε εκδοθεί το 2002.

Ακολούθησε δεξίωση με ελληνικό φαγητό που είχε φροντίσει η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Στοκχόλμης και ελληνικό κρασί που πρόσφερε η ελληνική εταιρεία Meletis Improrts AB.

 
Εγγραφείτε μέσω της δωρεάν υπηρεσίας συνδρομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν νέες πληροφορίες.
X

Copyright © 2019 All Rights Reserved!

Λυπούμαστε δεν είναι δυνατή η αντιγραφής! By Admin!

Cron Job Starts